Je parketvloer onderhouden doe je zo

Een parketvloer is een warme en authentieke meerwaarde voor je woning. Om ervoor te zorgen dat je parketvloer zijn natuurlijke schoonheid behoudt en langer meegaat, is regelmatig onderhoud erg belangrijk. In dit blogartikel geven we je enkele handige tips mee.

Dagelijks en wekelijks onderhoud

Schoonmaken met een reinigende & voedende zeep

Maak je parketvloer regelmatig schoon met een reinigende en voedende zeep. Dit zuivert de vloer zachtjes en voedt tegelijkertijd het hout, zonder een vieze laag achter te laten. Zorg ervoor dat je een reinigingsmiddel gebruikt dat speciaal voor parketvloeren ontworpen is en verdun het reinigingsmiddel zoals voorgeschreven. Gebruik nooit agressieve chemicaliën of schurende schoonmaakmiddelen, deze kunnen het hout beschadigen.

Wees voorzichtig met water

Let erop dat je tijdens het schoonmaken van je parketvloer niet te veel water gebruikt, want dit kan schade veroorzaken aan het hout. Dweil altijd met de planken mee, zo voorkom je dat er te veel water in de naden van het parket terechtkomt.

Verwijderen van strepen

Strepen op je parketvloer kan je met een zachte gum verwijderen. Veeg voorzichtig over de strepen heen en verwijder vervolgens achtergebleven stof met een stofzuiger. Zo blijft je vloer er piekfijn uitzien, zonder ongewenste strepen.

Droge schoonmaak met een parketborstel

Naast het reinigen met water is het belangrijk om regelmatig een droge schoonmaak uit te voeren. Gebruik hiervoor een stofzuiger met een parketborstel om stof en vuil te verwijderen.

Onderhoud na enkele jaren

Schoonmaken met een reinigende & voedende zeep

Na verloop van tijd kan je parketvloer extra aandacht nodig hebben om zijn schoonheid te behouden. 

Opschuren en opnieuw behandelen

Na enkele jaren kan het nodig zijn om je parketvloer op te schuren en opnieuw te behandelen met een olie of vernis. Dit helpt om eventuele slijtageplekken te verwijderen en de vloer een frisse uitstraling te geven. Plinten kunnen ook mee behandeld worden.

Kies voor olie of vernis

Bij het behandelen van je parketvloer heb je de keuze tussen olie en vernis. Vernis laat een dun laagje op het parket achter omdat het minder in het hout indringt, waardoor groeven minder zichtbaar zijn en een egaler effect ontstaat. 

Aan de andere kant dringt olie wel dieper in het hout door, waardoor de vloer er natuurlijker uitziet. Als natuurproduct is olie een duurzamere keuze dan vernis.

Welke keuze je ook maakt, zowel vernis als olie behouden de authentieke uitstraling van hout.

Heb je vragen over onderhoud of wil je graag meer weten over parket? Aarzel niet om ons te contacteren of kom langs in onze showroom.

Terug naar overzicht
Gratis offerte?
  • Prijsvraag voor